martes, 25 de febrero de 2014

CULTURA


Què es cultura?

Per a començar, cal partir de que el terme de cultura té els seus orígens en la paraula llatina de "colere" la qual significa cultivar. Segons Sobrervilla, "els romans utilitzaven la paraula cultura per a designar el cultiu de les coses, ja siga corporals (agri, arborum), incorporals (rerum incorporarum) o de l'home; el culte (veneratio, honor), o l'atenció (cultus) d'alguna cosa." (Sobrerilla,1998, 16).  

En aquest sentit, podem concebre la cultura de dues formes diferents: d'un costat, podem parlar d'una "alta cultura", en sentit jerarquitzat, i aquesta faria referència a l'excel·lència en el gust per les belles arts i les humanitats, i d'un altre costat, fa referència a tots aquells sabers, formes d'actuació dels grups socials, creences, pautes de conducta, etc, així com les formes de comunicació entre les persones i els mitjans utilitzats per a resoldre les necessitats que puguen  tindre aquestes.  

L'home crea cultura i mitjançant la cultura es crea a ell mateix. La cultura és imprescindible en la nostra formació com a ciutadans, en el foment del respete cap a l'altre, cap a l'altra cultura, en el respete cap als elements significatius que formen la pròpia cultura, cap als drets de les persones en general. Devem estimar la cultura, perquè és la que ens crea, la que ens forma, la que ens permet aprendre per a desenvolupar-nos. Tot allò que fem i realitzem, allò que observem i allò que interioritzem és cultura, és aprendre de nosaltres mateixa i per a nosaltres mateixa, és aprendre de la realitat.

No obstant, en l'actualitat, pareix que tinguen més fervor propostes anticulturals, que anul·len la capacitat intel·lectual de les persones, que les fan ser moralment incompetents, que promouen valors antieducatius i antipedagògics, i al mateix temps, autodestructius. Al govern no li interessa que els ciutadans es cultiven, que es formen adequadament, sino més bé, que anul·len qualsevol capacitat crítica i reflexiva que puguen tindre, i per açò, es televisen programes de prensa rosa, d'esports, etc sense contingut ni sentit educatiu. És trist, però és la nostra realitat.

Ací us deixe un reportatge del moviment Hippie, en contra dels valors socials establerts i dels modes de vida imperants, com una crítica i reivindicació de la transformació de la societat:





La cultura és la clau de la vida, de la llibertat, de la humanitat, per favor, no la destrossem.



No hay comentarios:

Publicar un comentario