sábado, 17 de mayo de 2014

LES METODOLOGIES DE L'ACCIÓ SOCIAL

Per a començar a parlar d’aquest tema vist en classe, hem de tindre en compte diverses qüestions si volem utilitzar una metodologia adequada, respectuosa amb el processos i dinàmica. La metodologia és un aspecte necessari i molt significatiu en la construcció de processos, però sobretot es construeix gràcies a la retroalimentació que rep de les persones que formen els dits processos. Per tant, per a que arribe a construir-se, realment deu ser respectuosa amb totes les persones i amb la seua dignitat, i respectivament ens permetrà la realització dels humans. Per a que aquestos aspectes tinguen sentit i realment s’operacionalitzen, hem de emfatitzar en les següents consideracions:
1.      En primer lloc, podem dir que tot mètode d’acció social és una simplificació d’un procés d’actuació amb un sector de la realitat social.
Quan parlem de mètode d’acció social, ens referim a allò que ens ajuda, que ens acompanya, que ens impulsa pel camí que hem decidit adopar fins arribar alss nostres objectius. El mètode ens farà arribar a les nostres pretensions, les qual seran convertides en actuacions, ens farà estar fent allò que fem per a aconseguir el que realment volem.
D’aquesta manera, ens ajudarà a aconseguir els objectius que ens hàgim plantejat, ens orientarà en l’elecció adequada del nostre camí per a arribar fins a ells, ens ajudarà a experimentar, a estar alerta i rectificar en cas de que no hàgim escollit l’adequat. Amb açò, diguem que la metodologia deu ser adaptativa i flexible a les circumstàncies i fets que puguen ocórrer, deu ajustar-se a la realitat canviant e imprevista, i per aquest motiu també es considera com un “mètode emergent” que sorgeix i s’adapta a la pròpia realitat.

Per tant, els mètodes seran com els passos, les petjades que fem i que ens permeten avançar cap a la culminació de les nostres pretensions i actuacions.

2.      En segon lloc, hi ha diverses qüestions a les que hem d’atendre per a consolidar la forma en què abordem la realitat a partir de qualsevol mètode:

a) Marc de referència: l’orientació a la perspectiva metodològica serà gràcies a aquest punt. Ens referim al conjunt d’idees que donen sentit al nostre món, a la humanitat, i per tant ens permet plantejar-nos com a éssers racionals qüestions per a aconseguir les coses que desitgem i les coses que anem realitzant. Hem de saber per a què actuem i com prenem decisions sempre pensant en la consecució dels nostres objectius.  Hem de moure’ns en un lloc que ens permeta sentir-nos segurs en el transcurs, que ens permeta realment arribar a la meta del nostre camí.  


b) Condicionaments contextuals: és important que fem un anàlisi del context pertinent als nostres objectius, per a considerar les possibles oportunitats i dificultats que anem trobant-nos en la nostra evolució. Amb açò, podem dir que qualsevol mètode es construeix en un espai i una història, amb uns condicionaments històrics-socials-culturals i per tant, s’hauran de adaptar a cada circumstància que els afecte. 

c) Coherència i competència d’aquell que l’aplica o millor experiències i vivències: hem de planificar-nos i organitzar-nos per a abordar la realitat en funció de les nostres experiències i capacitats, sempre tractant d’atorgar la major coherència en els passos a seguir per a l’òptim al seu òptim anàlisi. La capacitat humana sempre precedeix a la metodologia, perquè aquesta darrera es construirà amb la implicació i correcta utilització de la nostra racionalitat humana.
d) La reacció dels participants: per últim, el més pertinent en l’anàlisi seria rebre una adequada retroalimentació positiva per part dels participants que integren la realitat concreta.   

Amb tots aquestos aspectes ja tinguts en compte per a l’anàlisi de la realitat, segons Villasante i altres autors, concebem que existeixen tres formes per les quals expliquem les nostres actuacions:
a)      Forma conservadora/ adaptativa: quan simplement pretenem adaptar les persones al context que les envolta. Per tant, s’adopta una línea d’acceptació de les relacions de poder.
b)      Forma  educativa/ reformadora: quan pretenem educar per a reformar certs aspectes de la societat, sense canviar des de l’arrel les estructures imperants.
c)      Forma transformadora: quan adoptem una postura crítica cap a la realitat, buscant una transformació integral de la societat.

3.      En tercer lloc, no existeix alguna cosa que puguem dir de forma inequívoca mètode científic, i menys en mètodes d’acció social, perquè en les ciències socials hi ha un pluralisme de pràctiques que cada vegada necessitaran diferents formes per a anar formant i formant-se. No existeix un acord comú general per a considerar una unicitat de mètodes per a situacions tan inconexes i divergents que construeixen la nostra realitat.

4.       Devem intentar de fomentar la creativitat, el talent, la imaginació i el sentit per a disposar de ferramentes i així respondre a les situacions obstaculitzants. D’aquesta forma, aconseguirem la retroalimentació positiva entre tots aquells elements que afecten a i per la metodologia.  

5.      No hi ha un mètode únic, sinó que hi ha una gran multiplicitat de diferents propostes metodològiques a l’hora de desenvolupar de la millor forma una acció social i educativa.

6.      Els mètodes mai podran formular-se ni plantetjar-se separats i de forma independent de les pràctiques, ja que els propis mètodes es construeixen i constitueixen de la connexió amb les persones que integren les pràctiques.

7.      Per últim, no podem considerar mai que els mètodes s’utilitzen en les estratègies d’actuació com a receptes, o prescripcions dogmàtiques, perquè és aquest propi dogmatisme el que crea una rigidesa que no ens permet actuar en la realitat dinàmica. Com diu Ezequiel Ander-Egg, “tota aplicació rígida o mecànica d’un mètode, és una forma no metodològica d’utilitzar-la”. Per tant, el mètode ha de ser principalment flexible i adaptable a les circumstàncies.

Una vegada vist tots aquestos aspectes, és important tindre en compte que darrere de qualsevol intencionalitat humana existeix un conjunt d’idees que expliquen eixes intencions. El mateix passa amb la metodologia, que s’explica a partir d’un conjunt d’idees que imperen en una determinada època i circumstància, i per aquest motiu, diguem que en cada època han hagut diferents formes d’abordar la realitat. Amb açò, podem explicar la concepció dels paradigmes, els quals podem dir que són una sèrie de pautes que ens orienten a l’hora de conèixer i actuar sobre la realitat, que ens fan entendre el món. Com a conclusió, en la nostra actualitat, en les ciències socials podem dir que existeixen tres paradigmes:

POSITIVISTA O TECNOLÒGIC
INTERPRETATIU O HERMENÈUTIC
DIALÈCTIC O CRÍTIC
Considera que la realitat es pot analitzar i explicar científicament, alliberant-se del dogmatisme teològic. La ciència pot explicar la realitat, sent objectiva i tenint una única explicació.
El compromís de l’educador és professional, no ètic o polític.
Es ressalta la eficiència, eficàcia i racionalitat dels processos, buscant el mètode més adequat per a abordar la realitat.  
Defèn que la realitat social es crea a partir de les interaccions simbòliques i les pautes de comportament que li donen un sentit particular, pluralista i canviant a la realitat.  Les ciències socials poden interpretar la realitat, però no podran descobrir-la objectivament al complet. L’animador és un pràctic que interpreta situacions i afavoreix les experiències, amb l’objectiu final del desenvolupament personal i col·lectiu.
Per tant, hi ha diferents realitats, no una única realitat objectiva. Cada realitat és diferent perquè cadascú la interpreta d’una forma.  
La realitat social es construeix pels diferents interessos contraposats entre les distintes classes socials i grups humans.
La ciència que interpreta la realitat no és neutral, sinó que respon a certs interessos.
L’educador és un actor social compromès social i políticament, que busca la emancipació dels individus i la transformació de la societat.  
Per tant, les realitats són diferents, però seran vistes de diferent forma perquè cada persona ocupa un lloc diferent a l’altre, i té interessos diferents.   


viernes, 16 de mayo de 2014

EXPERIENCIA INTERGENERACIONAL

Hace unas semanas tuvimos la suerte de presencia en nuestra clase de Acción sociocultural y educativa una magnífica exposición por parte de unas compañeras de nuestra misma aula. Su proyecto consistía en un taller artístico, en concreto la pintura. A través de las artes crearon un proyecto intergeneracional entre alumnos y alumnas de bachiller con señoras de la tercera edad.
El proyecto lo realizaron en varias sesiones, en la primera de ellas pidieron a los adolescentes  y mayores anteriormente citados que escribieran un pequeño relato de una experiencia vivida durante su adolescencia. La segunda parte se basaba en  intercambiar los relatos, el joven recibía un relato de una persona de la tercera edad y la persona de la tercera edad un relato de un joven. Se trataba de que cada persona tenía que realizar un dibujo, en este caso los jóvenes hacían el dibujo para una persona adulta y viceversa al igual que con el relato.  En concreto quedaban emparejadas dos personas una joven y otra de la tercera edad, que no se conocían de nada. Una vez finalizados los dibujos organizaron una exposición que al mismo tiempo servía de encuentro intergeneracional, para que cada persona conociese a la otra persona que le había hecho el cuadro.
Según nos expusieron en clase, los participantes en dicho taller estaban emocionadísimos por conocer a las personas que les habían realizado tanto el relato como el cuadro, al finalizar todo el mundo expreso sus opiniones, respecto a cómo se habían sentido, y para festejarlo organizaron una picareta con musiquitaaaaaaaaaaaaaa jejejejeje.

En mi opinión me parece una idea muy bonita ya que considero que son contadas las ocasiones que aprovechamos para parar el tiempo con personas mayores como estas. En la adolescencia no solemos pensar estas cosas, pero luego nos damos cuenta que hemos perdido la oportunidad de estar más con nuestros queridísimos abuelos y abuelas. Yo particularmente no tuve la oportunidad ya que mis abuelos fallecieron muy pronto y a una de mis abuelas no la llegue a conocer. A mí en especial siempre me ha gustado rodearme de personas mayores, me gusta conversar con ellas, que me cuenten sus historias de vida y sus batallitas de jóvenes, en definitiva me encantan que me tramitan toda su sabiduría. Todavía recuerdo los chistes que me contaba mi abuelo materno, era una pasada y las carcajadas de mi abuela cuando los contaba. Desde aquí, aprovecho para mandarles un beso muy grande y decirles que le echo mucho de menos.  Os quierooooo






lunes, 12 de mayo de 2014

EVALUACIÓN DE PROYECTOS.

Una de las partes más importantes en la realización de un proyecto es la evaluación. A la hora de elaborar un proyecto socioeducativo, no podemos olvidarnos su diseño, ya que para conseguir una correcta evaluación de nuestro proyecto, ésta deberá de ser planificada con anterioridad.

Una vez tengamos claro lo anterior, nos puede surgir una pregunta: ¿Qué entendemos por evaluación?

Básicamente, la evaluación son un conjunto de técnicas o métodos que nos ayudarán a obtener información sobre nuestro proyecto, su puesta en práctica, su calidad y sus logros; en vistas a poder conocerlo y analizarlo con mayor profundidad y poder mejorarlo cuando sea necesario.

Según Tyler (1950), la evaluación de un proyecto trata de medir hasta qué punto se consiguen los objetivos, o si se han conseguido los efectos previstos. Esta perspectiva se centra, por tanto, en el grado de eficacia de nuestro proyecto, y requiere de una evaluación lo más objetiva posible.

Ante esta manera de entender las evaluaciones de proyectos que trabajan con personas, han surgido algunas críticas, como por ejemplo que no es posible medir de forma objetiva los cambios en el comportamiento de los grupos, o que se debería tener en cuenta a los destinatarios de la forma más integral posible, pues al fin y al cabo son ellos los verdaderos productores del programa y no podremos realizar una evaluación verdaderamente fiable sin que atienda a sus cambios, sus evoluciones y sus procesos.

Scriven (1976), entendía la evaluación  como una valoración, un proceso mediante el cual estimamos el valor o mérito del objeto que estamos evaluando, en este caso nuestro proyecto. Lo importante será, por tanto, valorar el cumplimiento de los objetivos, centrarnos en qué hemos provocado con nuestro proyecto.
Ahora que hemos tomado cierto contacto con el concepto de evaluación, vamos a comentar algunos aspectos importantes relativos a su diseño:

-          Es preferible utilizar instrumentos cualitativos que cuantitativos, aunque los complementemos con datos numéricos, pues de esta forma podremos realizar nuestra evaluación otorgando más valor al contexto y a la dimensión humana, ya que mediante datos subjetivos nos será más fácil obtener información sobre los procesos y no centrarla únicamente en los resultados, susceptibles de ser medidos con indicadores objetivos que podrían no representar la realidad de manera integral.

-          Hay que recordar en todo momento la importancia de evaluar todo el proceso y no centrarnos en el final o en los resultados obtenidos, aunque parezca que puedan ser lo más fácil de evaluar.

-          La evaluación ha de abarcar tanto los aspectos previstos del programa como todos aquellos que no esperábamos.

-          La evaluación tiene que realizarse desde todas las perspectivas para que tenga la suficiente profundidad y valore todos los puntos de vista. Para ello, debemos dar voz a todos los participantes del proyecto mediante técnicas como la triangulación.

A la hora de preparar la evaluación de nuestro proyecto, también es importante tener en cuenta que deberemos especificar que técnicas e instrumentos vamos a utilizar y a quién vamos a evaluar. Algunos de los más utilizados son:

-          Entrevista (estructurada, semiestructurada, libre o abierta).

-           Cuestionarios (cerrados, abiertos o mixtos).


-          Observación: la cual podremos realizar mediante sistemas narrativos con registros como diarios, anecdotario o notas de campo; o mediante sistemas categoriales, dónde se establecen previamente unas categorías a observar con una serie de ítems para ver si se cumplen.

domingo, 11 de mayo de 2014

METRÓPOLIS. ARTE Y ACTIVISMO.

En este documental, nos hemos acercado al concepto de “Artivismo”, además de conocer algunos ejemplos, cada uno muy diferente.

La palabra “Artivismo” nace de la combinar la palabra “arte” con la palabra “activismo”, o lo que es lo mismo, de combinar el activismo con la expresión artística, mucho más allá de lo que tradicionalmente se ha considerado arte político. El Artivismo se caracteriza por utilizar cualquier tipo de forma de expresión artística para dar visibilidad a las reivindicaciones sociales, pues al unir arte y reivindicación política o social, el resultado es el aumento del impacto del movimiento, y la confusión de las autoridades o estructuras ante las que estamos protestando, provocándoles gran desconcierto a la hora de responder. Además, de esta manera, aparte de fomentar la reflexión se fomenta también la participación y la implicación de cualquier persona, ya que, otra característica del Artivismo es que cualquiera puede participar, sin ser necesario ser o considerarse artista.



Uno de los principales aspectos que otorga fuerza al Artivismo, es esta concepción anteriormente comentada, de transformar la realidad, el ahora, de una forma creativa, alegre, irracional, conectando con el corazón de las personas; ya no construyendo un argumento racional, que podría dar lugar a desacuerdos, incomprensiones, malentendidos… sino aplicando la estética artística a las reivindicaciones políticas, mediante juegos, dinámicas, disfraces, ironías, burlas, espectáculos o cualquier forma de expresión artística que se nos pueda ocurrir.



Dentro del Artivismo podemos encontrar una gran diversidad de formas de realizar reivindicaciones, protestas, o reivindicaciones, desde una fiesta en una oficina del INEM, hasta payasos que ridiculizan a las autoridades, o bandas sonoras para movimientos sociales; todas ellas caracterizadas por su originalidad, creatividad y sentido del humor.



Si bien los primeros movimientos considerados como Artivismo surgen con las reivindicaciones antiglobalización, en la actualidad está vinculado a un gran número de movimientos y reivindicaciones sociales. Una que tiene mucha fuerza es la contrapublidicad o piratería publicitaria, que trata de utilizar los anuncios publicitarios realizados por las empresas para, transformando sus contenidos, visibilizar o denunciar otros aspectos de estas empresas que no se muestran en la publicidad, que la empresa oculta o que son denunciables o criticables.



Otro movimiento que utiliza en gran medida la expresión artística es el feminismo, desde la gran complejidad del movimiento y de sus diferentes perspectivas, ha utilizado desde expresión corporal, hasta disfraces, fotografías, manifestaciones… que dan visibilidad a la necesidad de romper y repensar los roles de género.